Sparar...

Nybyggartips

Några frågor att tänka på före byggbeslutet:

Det finns en detaljerad beskrivning av hur du går till väga inför ditt byggbeslut i vår Manual för förstudie och ekonomisk analys (som hittas bland länkarna här) Men här är några snabba tips:

Vad klarar marknaden av?

Har det gjorts någon undersökning kring efterfrågan på bostäder ut i kommunen?

Hur ser betalningsviljan ut – till vilken hyresnivå kan bostäderna hyras ut? Täcker hyresnivån kostnaden för bygget?

Vad kostar det?
I Allmännyttans Byggkalkyl kan du enkelt göra beräkningar kring vad bostäderna skulle kosta i olika utföranden genom att själv mata in antal hus och utformning, värden för driftkostnad, räntor med mera – och ställa det mot en tänkt hyresintäkt.
Finansiering?
Hur ska bygget finansieras? Genom att sälja av en del av beståndet? Låna nya pengar? Via kommunen, borgen eller annan egen finansiering?
Saknar du bygglov?

Ta tidigt kontakt med kommunens bygglovsenhet. En öppen dialog är en bra utgångspunkt för framtida lov. Kanske kan du till och med få ett förhandsbesked ganska snart?

Läs mer om bygglovsprocessen på Boverkets hemsida.

Svåra parkeringskrav?

Räcker din tomtmark för att lösa kommunens parkeringskrav? (se detaljplanebeskrivningen)

Om inte: kontakta kommunen eller ägaren till grannfastigheten om ett eventuellt samarbete.

Finns det detaljplan och markritning?

Före avrop ska det finnas detaljplan och nybyggnadskarta, eller likvärdigt underlag, för den aktuella tomten.

Dessutom krävs en undersökning av grundförhållandena, en inmätning av hur tomten ser ut i detalj och en markritning eller annan beskrivning av hur tomten är tänkt att markplaneras.

Glöm inte tidplanen!
När pusselbitarna är på plats är det dags att upprätta en grov tidplan för det underlag som behöver tas fram. När är detaljplanen färdig? När kan bygglovet vara klart? När kan byggstarten ske?
Hur ser det ut under ytan?
En geoteknisk undersökning är i normalfallet en förutsättning för att entreprenören ska kunna beräkna kostnaden för mark- och anläggningsentreprenaden.
Finns det radon i marken?
En radonundersökning är på många platser en naturlig del av underlaget. Är du osäker på om marken innehåller radon bör du genomföra en radonundersökning.
Vilka handlingar behöver kommunen för att göra en detaljplan?

När kommunen ska arbeta fram en detaljplan behöver de få information om en mängd olika förutsättningar. Vissa handlingar är obligatoriska, andra är kompletterande.

DETALJPLANEN består av en plankarta med bestämmelser. Till varje detaljplan hör också en planbeskrivning som förklarar innehållet så att man kan förstå detaljplanen. Det är viktigt att syftet och ändamålet med detaljplanen redovisas så tydligt att det kan förstås av alla berörda. Oftast behöver det också finnas en grundkarta och en fastighetsförteckning.

PLANKARTAN visar vilket område detaljplanen gäller för. Det ska framgå hur området delas upp för olika ändamål och vilka bestämmelser som gäller för varje delområde. Bestämmelserna anges direkt på plankartan eller i ett separat dokument. Det är viktigt att plankartan är tydlig och lättläst. Därför måste kartans storlek anpassas i varje enskilt ärende.

PLANBESKRIVNINGEN ska redogöra för hur planen ska genomföras. Den ska beskriva vilka tekniska, ekonomiska och fastighetsrättsliga åtgärder som behövs för att planen ska kunna genomföras på ett bra sätt. Det ska också framgå vilka konsekvenser de åtgärderna kan få för fastighetsägare och andra berörda. Om detaljplanen avviker från kommunens översiktsplan ska det finnas information och hur och varför.